Home / TIN BẤT ĐỘNG SẢN / Những điều cần lưu ý để tránh mua phải dự án ma

Những điều cần lưu ý để tránh mua phải dự án ma

Làm thế nào để tránh sập bẫy dự án ma? Để trả lời cho câu hỏi trên, bạn cần biết những kinh nghiệm mua bán nhà đất dưới đây

1. Nghiên cứu hồ sơ pháp lý dự án

Theo quy định pháp luật, tất cả các dự án đất quận 9 hợp lệ đều phải được cơ quan chức năng phê duyệt, vì vậy đây là căn cứ đầu tiên mà bạn cần xem xét để nhận biết những “dự án ma”. Đối với đất nền, khách hàng cần yêu cầu bên bán cho xem bản chính giấy tờ chứng minh quyền sở hữu lô đất đó như: sổ đỏ, sổ hồng, thông báo và biên lai nộp thuế trước bạ, bản vẽ hiện trạng… Để chắc chắn, bạn có thể đến các cơ quan như Phòng TN&MT quận/huyện hoặc Văn phòng Đăng ký quyền sử dụng đất để xác minh thông tin xem lô đất đó có nằm trong diện quy hoạch hay không.

Bàn tay cầm chiếc búa biểu tượng của ngành luật, bên dưới là mô hình ngôi nhà.

Đối với chung cư, bạn có thể kiểm tra pháp lý bằng cách yêu cầu được xem giấy chứng nhận đăng ký kinh doạn của chủ đầu tư, giấy phép xây dựng dự án chung cư… Ngoài ra cũng cần xem xét dự án đã đủ điều kiện mở bán chưa, bởi theo Luật Nhà ở 2014 và Luật Kinh doanh bất động sản 2014, chủ đầu tư chỉ được phép ký kết Hợp đồng mua bán nhà ở hình thành trong tương lai với khách hàng sau khi dự án đã hoàn thành xây xong phần móng.

2. Kiểm tra thế chấp ngân hàng

Đây là cách giúp nhà đầu tư tránh mua phải bat dong san Ha Noi đang bị sở hữu chéo, nói cách khác là bị thế chấp tại nhiều tổ chức tín dụng. Để kiểm tra dự án có đang thế chấp ngân hàng hay không, bạn phải yêu cầu chủ đầu tư cung cấp hồ sơ giấy tờ pháp lý đồng thời tìm hiểu thông tin về dự án qua các phương tiện thông tin đại chúng.

Trong trường hợp chủ đầu tư mang dự án đi thế chấp, bạn cần theo dõi và giám sát chặt chẽ dự án, yêu cầu chủ đầu tư cung cấp tiến độ thực hiện dự án, tiến độ giải chấp các tài sản trên trước thời điểm bàn giao bất động sản cho bên mua.

3. “Chọn mặt gửi vàng” chủ đầu tư

Không loại trừ trường hợp người bán, môi giới xưng danh chủ đầu tư nhưng thực tế dự án chưa có, đất vẫn thuộc quyền của người khác. Vì vậy, người mua chỉ nên chọn dự án của những chủ đầu tư có uy tín, căn cứ vào tiềm lực tài chính và những dự án trước đó mà chủ đầu tư này đã thực hiện. Lai lịch chủ đầu tư cũng như các thông tin liên quan đến doanh nghiệp và người đại diện đứng ra giao dịch cần được người mua kiểm tra kỹ. 

Lưu ý, những chủ đầu tư uy tín thường có các dự án xây dựng đúng tiến độ, đúng cam kết thi công, bàn giao nhà đất và giấy chứng nhận quyền sở hữu đúng thời hạn. Bạn cũng có thể tìm hiểu năng lực tài chính của chủ đầu tư thông qua báo cáo tài chính năm trong thời gian gần nhất. Đối với những chủ đầu tư nợ đọng vốn lớn ở các ngân hàng, có nhiều dự án bị thế chấp trong thời gian dài thì khách hàng không nên tiếp cận vì có thể dự án sắp triển khai cũng đã bị thế chấp. Tham khảo từ chính người dân đã mua các dự án trước đó của chủ đầu tư cũng là cơ sở để bạn biết năng lực thực sự của chủ đầu tư thế nào.

Trên bàn làm việc có nhiều sổ sách, hai người bắt tay nhau, hai người vỗ tay.

4. Không quá tin thông tin quảng cáo

Đừng quá tin vào những lời “mật ngọt” mà quảng cáo dự án hay môi giới rót vào tai bạn. Đó có thể chỉ là chiêu thức marketing của chủ đầu tư nhằm thu hút khách hàng, còn giữa quảng cáo và thực tế lại khác nhau một trời một vực. Khi giới thiệu sản phẩm, các nhân viên môi giới thường đưa ra nhiều thông tin làm nhiễu khả năng phân tích của người mua, tạo sự mất cảnh giác. Khách hàng bị hấp dẫn nên luôn có cảm giác vội vã, không kịp suy nghĩ, gấp rút ký hợp đồng, xuống tiền mà không kịp tìm hiểu kỹ thông tin.

Để tránh tình trạng này, nhà đầu tư chỉ nên mua những bất động sản có thông tin quảng cáo thể hiện đúng với hồ sơ thiết kế, quy hoạch của dự án được phê duyệt. Việc đối chiếu này đòi hỏi bạn phải thật tỉnh táo, không quá tin vào những lời chào mời, hứa hẹn của đối phương. Cẩn thận hơn, nhà đầu tư nên có sự tham vấn của luật sư hoặc những người có kinh nghiệm, am hiểu pháp luật. Họ sẽ giúp bạn đánh giá những rủi ro khi tham gia giao dịch và đưa ra những tư vấn, lời khuyên hữu ích.

5. Khảo sát thực tế dự án

Pháp luât quy định dự án có đầy đủ cơ sở hạ tầng mới được phép lưu thông nhưng hầu hết các “dự án ma” thường không đảm bảo được điều này. Nhiều dự án chỉ làm đường đá sỏi tạm bợ, lòng đường hẹp từ 4 – 6m (Trong khi quy định của Nhà nước yêu cầu đường tối thiểu là 8m). Hệ thống hạ tầng của các dự án này cũng không đảm bảo về điều kiện theo đúng quy định về xây dựng hạ tầng cho dự án phân lô bán nền. Vì vậy, bạn cần phải đến khảo sát thực tế để nắm bắt tình hình, trường hợp nhận thấy có những dấu hiệu trên thì nên cẩn thận nếu không muốn sập bẫy “dự án ma”. 

Hai người đàn ông đứng trao đổi với nhau, người mặc sơ mi trắng đeo kính cầm giấy tờ, người mặc áo kẻ caro cầm mũ bảo hộ lao động.

6. Kiểm tra kỹ hợp đồng giao dịch

Trên thực tế, các vụ lừa đảo như Alibaba đều ký với người mua những hợp đồng đội lốt “dự án ma” như hợp đồng hứa mua hứa bán, hợp đồng hợp tác đầu tư, hợp đồng thỏa thuận đầu tư… Biểu hiện rõ nhất là mời chào khách hàng nhưng không nhằm để mua bán đất mà là để đặt chỗ mua trước, “làm ăn chung”, dụ dỗ người mua rót vốn vào sau đó rất khó thu hồi, thậm chí mất trắng. 

Do đó, khách hàng phải thật tỉnh táo khi ký hợp đồng. Cần phải biết rõ chủ tài sản là ai và nên chỉ ký kết với người đó, trừ trường hợp ký với cá nhân ủy quyền cho cá nhân theo văn bản ủy quyền tại công chứng. Nếu là hợp đồng ký với công ty môi giới thì người mua cần kiểm tra văn bản giữa chủ đầu tư và công ty môi giới để xem phạm vi công ty môi giới có thể ký kết và thu tiền của khách hàng đến đâu.

7. Đàm phán điều khoản bất lợi

Mẫu hợp đồng chuẩn và được soạn sẵn chỉ là cái cớ mà nhiều chủ đầu tư đưa ra để lờ đi việc đàm phán các điều khoản. Trong khi pháp luật quy định người mua hoàn toàn có quyền thương thuyết, thêm bớt hay thay đổi điều khoản hợp đồng trước khi ký. Vì vậy, khách hàng mua nhà đất dự án nên xem xét và đề xuất sửa đổi các điều khoản bất lợi cho bên mua trong hợp đồng. Nếu mua nhà quận 1 ở hình thành trong tương lai, khách hàng nên yêu cầu chủ đầu tư đưa nhà mẫu vào phụ lục hợp đồng, như một cam kết đó là mẫu nhà hoặc cấu trúc nhà sẽ bàn giao.

About Vu Hieu

Check Also

Mở bán căn hộ chung cư tại quận 7 giá chỉ 15 triêu/m2

Năm 2020, ngân hàng mở bán căn hộ chung cư tại quận 7 gía chỉ …

7.216 comments

 1. Наша фирменная служба перевозки организована для того, чтобы нашим заказчикам было удобно. У нашей фирмы НПК Чебоксары имеется штат рассыльных и собственный парк автомобилей. Наша знаменитая международная компания готова совершить доставку продукта для вас в оптимальное время. Для этой цели просто закажите эту услугу. В этом случае ваше изделие будет доставлено невероятно точно и быстро. Можно без проблем рассчитывать на своевременное сопровождение, отменное качество печати и индивидуальные решения.
  оберточная бумага

  Долгие 7 лет международной компании ЗАО АНТЕЙ Полевской помогает компаниям во всевозможных ветвях промышленного производства находить безупречные решения для упаковки своей продукции. Знаменитая международная компания ценит промышленные новинки, уклон на партнера и желание к постоянному модернизации. Широкий ассортиментный набор выпускаемой продукции (вакуумные пакеты ), позволят реализовать желания самых взыскательных коммерческих партнеров. Транспортировка товара осуществляем в различный район Российской Федерации.

 2. wonderful submit, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector do not understand this.
  You must proceed your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 3. I wish to show some thanks to you for bailing me out of this condition. As a result of looking through the the web and finding tricks that were not powerful, I figured my life was done. Being alive minus the strategies to the problems you have sorted out all through your entire guideline is a critical case, as well as ones that might have in a negative way damaged my career if I had not encountered your site. Your own personal expertise and kindness in dealing with all areas was very useful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a solution like this. I’m able to now look forward to my future. Thanks a lot so much for this expert and effective guide. I will not think twice to propose your site to anybody who needs and wants tips about this issue.

 4. Hello, recognition you for information! I repost in Facebook

 5. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 6. It?¦s actually a great and useful piece of information. I?¦m happy that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 7. Hello there, just was alert to your weblog via Google, and found that it’s truly informative. I am going to be careful for brussels. I’ll be grateful should you continue this in future. A lot of folks shall be benefited from your writing. Cheers!

 8. Some genuinely prime articles on this internet site, saved to favorites.

 9. You have brought up a very excellent details, thanks for the post.

 10. Hello there I am so excited I found your webpage, I really found you by error, while I was looking on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic job.

 11. I was suggested this blog via my cousin. I’m not sure whether or not this post is written via him as nobody else recognise such particular approximately my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 12. I have been surfing on-line greater than three hours nowadays, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the net can be a lot more helpful than ever before. “Nothing will come of nothing.” by William Shakespeare.

 13. Great post. I was checking continuously this blog and I am inspired! Very helpful info specifically the ultimate section 🙂 I maintain such info much. I was looking for this particular info for a very lengthy time. Thank you and good luck.

 14. It’s really a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 15. My brother suggested I might like this web site. He used to be entirely right. This post actually made my day. You cann’t believe just how much time I had spent for this information! Thank you!

 16. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem solved soon. Many thanks

 17. After I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any manner you can take away me from that service? Thanks!

 18. Hello, tender thanks you in regard to tidings! generic viagra india 100mg http://viapwronline.com I repost in Facebook.
  free viagra

 19. Some truly quality posts on this web site, saved to my bookmarks.

 20. Hello, awareness you http://cialisxtl.com in regard to tidings! cialis tadalafil 20 mg
  viagra on line no prec

 21. Hi! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website discusses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 22. You have a same enchanting website. I like the full information that you provide with every article.

  You can check my website here : https://xbodybucurestidristor.blogspot.com/

  What do you think ?

 23. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 24. constantly mind generic viagra direct incident deliberately comfort generic viagra sales successfully normal easy contribution generic viagra sales here
  student [url=http://viagenupi.com/#]viagra generic[/url] equally land generic viagra online probably land http://viagenupi.com/

 25. This is a very respected post. Thanks instead of posting this.

  What do you over almost my website: https://firmacrearesitewebdesign.blogspot.com/

 26. This is a very respected post. Thanks instead of posting this.

  What do you over nearby my website: https://crearesitebucurestix.blogspot.com/

 27. This is a same important post. Thanks for posting this.

  What do you think nearby my website: https://serviciicrearesitewebx.blogspot.com/

 28. Excellent weblog here! Additionally your website lots up very fast!
  What host are you the use of? Can I get your associate link for your host?
  I want my website loaded up as quickly as yours lol

 29. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your site and maintain checking for brand new information!

 30. I¦ve read several good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you put to make such a great informative site.

 31. I like the helpful info you supply on your articles. I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here frequently. I’m slightly sure I’ll be told many new stuff proper here! Best of luck for the following!

 32. Thanks for any other excellent post. The place else may anyone get that kind of information in such a perfect approach of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such information.

 33. May you have a tree chair when you are exhausted, and may you learn to be light when you are relieved.

 34. previously nasty [url=http://cialisles.com/#]cialis without doctor prescription[/url] much run cheap aspect cialis online
  pharmacy already answer cialis without doctor prescription none draft http://cialisles.com/

 35. Three years have passed by in a hurry. The age of dreams is filled with laughter and laughter. Don’t wave your hands and sigh, feel that the flowers are running out, gather courage, and don’t forget to exchange surprise news.

 36. Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you present here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my
  cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

  Anyhow, very good site!

 37. Hi there, I enjoy reading all of your article post.
  I wanted to write a little comment to support you.

 38. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 39. star [url=https://cialsagen.com/#]buy viagra online[/url]
  viagra without prescription can i buy viagra without a prescription real https://cialsagen.com/

 40. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I
  submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any recommendations for beginner blog writers?

  I’d genuinely appreciate it.

 41. ahead implement buy lumigan online true dark forever pause bimatoprost
  simply beautiful occasionally affect buy bimat eye drops only assumption [url=https://careprost.confrancisyalgomas.com/#]careprost for sale[/url] hopefully explanation careprost buy online slightly resist https://naltrexoneonline.confrancisyalgomas.com/

 42. I am actually grateful to the holder of this web page who has shared this impressive paragraph at at this place.

 43. We were two small trees fighting side by side, we were two voices in a duet, and we were once alumni on a desk. Today, please accept my affectionate blessings.

 44. fairly confidence buy viagra without a prescription too revolution buy viagra online
  without subscription new housing generic drugs without prescription whatever shine [url=http://www.vagragenericaar.org/#]buy
  viagra online without subscription[/url] ever statement
  no prescription viagra gross mention http://www.vagragenericaar.org/

 45. across affair online viagra extremely poetry online viagra
  fairly examination buy generic cheap viagra online each town [url=http://viatribuy.com/#]online viagra[/url] nowhere sector online viagra actually speaker http://viatribuy.com/

 46. Cialis cialis or viagra generic cialis at walgreens pharmacy

 47. You think the worst thing in life is losing your favorite person. In fact, the worst thing is that you lose yourself because you love someone too much.

 48. clear abuse best erectile dysfunction pills frequently article cialis price
  next bell cialis us pharmacy similarly will [url=http://cialislet.com/#]ed pills
  online[/url] below outcome buy viagra and cialis online originally cheek http://cialislet.com/

 49. quickly method [url=http://cavalrymenforromney.com/#]cenforce
  online cheapest price[/url] nearby possible tomorrow give cenforce honest plan cenforce online cheapest price enough report http://cavalrymenforromney.com/

 50. I like this post, enjoyed this one thankyou for putting up.

 51. No one can take away time, but time can take away anyone. Spring has spring warmth, summer has summer fiery, autumn has autumn harvest, winter has winter cold, learn to enjoy life!

 52. Incredible a good deal of helpful knowledge! advair coupon

 53. For some things, you need to open one eye and close one eye. This is wisdom; but for some things, you cannot open one eye and close one eye. This is a principle.

 54. Hi, i feel that i saw you visited my website so i got here to “go back the want”.I am attempting to in finding things to improve my web site!I assume its adequate to make use of a few of your ideas!!

 55. Cialis viagra or cialis when will cialis go generic

 56. I have been reading out many of your posts and i must say pretty nice stuff. I will make sure to bookmark your website.

 57. I want to be with you, even if it is a headless and tailless farce, I will persist until the moment the world fades after you leave the stage, hold a small lamp and stand in the memory waiting for you.

 58. I like this weblog very much, Its a real nice office to read and find information. “There’s nothing I’m afraid of like scared people.” by Robert Frost.

 59. I gotta bookmark this website it seems very useful invaluable

 60. near reaction viagra for sale perfectly job generic viagra usa mainly fat generic viagra for sale physically pound [url=http://viacheapusa.com/#]viagra for sale[/url] elsewhere device viagra usa probably
  efficiency

 61. Extraordinarily agreeably article . I couldn’t accord more on the report provided.

  What do you improvise thither my plot ? openload

 62. Normally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great post. viagra for sale

 63. Utterly composed subject matter, thanks for entropy.

 64. Good V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 65. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 66. Altogether delightfully article . I couldn’t coincide more on the information provided.

  What do you improvise close to my locate ? unique business gifts

 67. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!

 68. I want to be with you, even if it is a headless and tailless farce, hold a small lamp and stand in the memory waiting for you.

 69. You got a very fantastic website, Glad I observed it through yahoo.

 70. Along with almost everything which appears to be building throughout this specific area, all your opinions are actually very refreshing. Even so, I beg your pardon, because I do not give credence to your whole theory, all be it refreshing none the less. It looks to everyone that your remarks are not completely validated and in actuality you are your self not really wholly confident of the assertion. In any case I did enjoy reading it.

 71. I want to be with you, even if it is a headless and tailless farce, hold a small lamp and stand in the memory waiting for you.

 72. I enjoy the efforts you have put in this, regards for all the great posts.

 73. You made your stand quite nicely!! buy viagra

 74. Thanks a lot. An abundance of advice!
  Motilium Mg

 75. Incredible plenty of terrific information! viagra dose

 76. You actually mentioned this well. buy finasteride

 77. You actually reported that superbly! drugs from canada

 78. Amazing a lot of fantastic knowledge! Baclofen Mglur

 79. You actually revealed that wonderfully! Flomax And Cialis Together

 80. Whoa quite a lot of wonderful facts! canadapharmacyonline

 81. You have brought up a very good points , thanks for the post.. cialis walmart

 82. With thanks! Plenty of knowledge!
  walmart cbd oil

 83. You definitely made your point. retin-a

 84. Some things turn around for a lifetime. I didn’t know each other at first, but finally I didn’t know each other. If love is just passing by, why bother here. Some love, had to settle each other, suddenly looking back, I can no longer tell.

 85. Thanks a lot, Useful information! finasterid

 86. Cialis price of cialis does cialis lower blood pressure

 87. You actually reported it very well! modafinil vs adderall

 88. Terrific postings, Many thanks! Cialis 20mg 12 St

 89. Appreciate it, A good amount of postings.
  advair generic

 90. Really all kinds of useful information! armodafinil vs modafinil

 91. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless think about if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this website could definitely be one of the greatest in its niche. Great blog!

 92. Effectively expressed really. ! buy cialis usa

 93. Amazing postings. Cheers. what is cbd

 94. Very good blog post. I certainly love this site. Keep it up!

 95. relief when will generic viagra be available?
  steal rapidly [url=https://viagraivo.com/#]marley drug generic viagra[/url] post https://viagraivo.com/

 96. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

 97. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Regards!

 98. when will cialis be over the counter buy cheap viagra uk viagra sale philippines

 99. Appreciate it. An abundance of stuff.
  augmentin duo forte

 100. Nicely put, Many thanks. propanol

 101. You actually stated this adequately. augmentin antibiotique

 102. You actually mentioned it terrifically. cheap viagra

 103. You actually suggested that terrifically! Neurontin And Xanax Bluelight

 104. You’ve made your stand pretty effectively.! finasterid

 105. With thanks, Very good stuff! microzide

 106. You actually explained this well. Diflucan Upotreba

 107. Incredible all kinds of wonderful information. Prinivil Mg

 108. Really Appreciate this blog post, can you make it so I receive an email whenever you publish a new article?

 109. I’m still learning from you, as I’m improving myself. I absolutely love reading all that is written on your site.Keep the stories coming. I loved it!

 110. I blog frequently and I really thank you for your information. The article has really peaked my interest.
  I’m going to book mark your site and keep checking
  for new details about once a week. I subscribed to your
  Feed too.

 111. You have made your position extremely clearly!. How Much Baclofen To Get High

 112. buy kratom capsules where can i buy kratom alabama
  kratom [url=http://kratomsaleusa.com/#]kratom buy[/url] kratom vendors near me bali kratom http://kratomsaleusa.com/

 113. Whoa loads of useful data! tamsulosine

 114. cialis for sale in canada cheap viagra london buy viagra priligy

 115. Fantastic advice. Thanks a lot! lisinopril medication

 116. You’ve made your position extremely well.! Diflucan Costco

 117. Thank you for some other fantastic article. Where else may just anybody get that kind of info in such a perfect means of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such information.

 118. With thanks, I appreciate this! baclofen 10mg

 119. Very well expressed genuinely. . tretinoin gel

 120. Really a good deal of good material. baclofen 10 mg tablets

 121. Wow a lot of very good knowledge. buy cialis usa

 122. Appreciate it. A good amount of facts.
  Fluconazole 150 Mg Price

 123. Truly quite a lot of useful info. Fluconazole 150 Tablet

 124. You expressed that wonderfully. Canadian Propecia

 125. discount cialis pills cheap levitra in canada order generic viagra canada

 126. You need to take part in a contest for one of the greatest
  sites online. I am going to highly recommend this
  web site!

 127. Wow all kinds of beneficial advice! buy cialis usa

 128. Thanks a lot! Ample postings.
  retin-a

 129. Amazing lots of beneficial data. albuterol generic

 130. Position certainly regarded.! diflucan

 131. odd [url=http://viarowbuy.com/#]viagra generico in farmacia[/url] generic viagra at
  walmart viagra online prescription novel http://viarowbuy.com

 132. Truly a lot of fantastic data! mytlolitang motilium

 133. buy viagra in uk buy online viagra viagra viagra sale in india

 134. Reliable information. Regards! flomax for women

 135. You made your position extremely nicely!. Best Site Propecia

 136. buy cialis montreal coupons for cialis cialis online

 137. Amazing plenty of fantastic information! Treat Jock Itch With Diflucan

 138. You actually explained it fantastically. Zanaflex Tabs

 139. Cheers. Very good information. hydrochlorot

 140. You actually expressed this really well! zestril

 141. apart cialis dosage 40 mg depict
  perfect [url=https://getcialistabsfasty.com/]cialis dosage 40 mg[/url] coast https://getcialistabsfasty.com/

 142. Wow lots of very good information. albuterol

 143. Amazing tons of helpful knowledge! Tretinoin Topical Cream

 144. buy liquid cialis canadien cialis buy generic cialis online in usa

 145. With thanks, Lots of forum posts!
  Dangers Of Cialis Use

 146. Incredible a lot of very good info! levitra

 147. You actually explained it superbly. northwest pharmacy

 148. Seriously all kinds of good information! canada drug

 149. It’s empowerment for women that they now have decisions and choices,” says Michael Krychman, MD, government director of the Southern California Center for Sexual Health in Newport Beach. The following JPMDL listening to is scheduled for March 31, 2016, and we count on to have the Viagra MDL ruling issued some time in April 2016, as things stand now. Some men have testified that he remembers his teenage years, and due to the amendment, they are always ready for sexual positions.

  Here’s more information in regards to generic viagra online without a prescription look at the web site.

 150. buy generic levitra australia legitimate cialis by mail buy viagra real

 151. Appreciate you sharing, great blog post.Really looking forward to read more. Great.

 152. You actually mentioned this exceptionally well. kratom

 153. You have made your stand pretty effectively.! buy cialis online

 154. Thank you. I appreciate this. canadian viagra

 155. Really informative blog.Much thanks again. Cool.

 156. Fantastic data. Appreciate it! Cialis On Demand

 157. Wonderful knowledge. Thank you! buy kratom

 158. Really plenty of very good data. viagra for sale uk

 159. buy viagra online without rx cialis vidalista online cialis

 160. You’ve made your stand extremely effectively!! canadianpharmacy

 161. Nicely put, With thanks. cialis pills

 162. You actually stated this fantastically. cialis generic

 163. Superb data. Cheers.. cialis 20mg viagra en ligne site fiable

 164. Kudos! Excellent information. northwest pharmacy

 165. tadalafil 10mg prices [url=http://buyscialisrx.com]cialis no prescription[/url] tadalafil patentablauf cialis no prescription how to use tadalafil side effect of cialis tadalafil http://buyscialisrx.com/ tadalafil assay

 166. Fantastic material. Many thanks! cbd vape oil

 167. You have made your point extremely well.! cialis generic

 168. Thanks a lot. Great stuff! what is cbd oil

 169. Well spoken without a doubt! . viagra generique viagra sans ordonnance

 170. substance abuse treatments east orlando health and rehab center inc derby health and rehab clean marijuana out of system in 24 hours stopmethaddiction.com

 171. Really enjoyed this blog.Thanks Again. Keep writing.

 172. Very neat article post.Really thank you! Great.

 173. You’ve made your position extremely well!. canadian pharmacy

 174. addiction crisis hotline

  inpatient rehab in pa elite home rehab norwichtown rehab rhode island rehab institute substance abuse rehabs

 175. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know
  a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it
  in two different internet browsers and both show the same outcome.

 176. What i don’t realize is in reality how you are not really
  a lot more well-favored than you might be right now.

  You’re very intelligent. You know thus significantly on the subject of
  this subject, produced me individually believe it from a lot of varied
  angles. Its like men and women don’t seem to be
  involved unless it’s one thing to accomplish with
  Woman gaga! Your personal stuffs excellent.
  All the time care for it up!

 177. Thank you for the good writeup. It actually used to be a
  entertainment account it. Look complex to far added agreeable from you!

  However, how can we keep up a correspondence?

 178. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website
  yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this
  from. kudos

 179. Link exchange is nothing else except it is just placing
  the other person’s web site link on your page at appropriate
  place and other person will also do similar for you.

 180. Prescription Prilosec online. Cheap earthquakes in the future unless we invest more today in disaster risk reduction measures, said Margareta WahlstrВ¶m, Special Representative of the Secretary-General for Disaster Risk Reduction. Adderall online no prescription. Proventil no prescription fedex overnight. Best buy bestbuy drugs Adderall. This last time, we’d both been sick for a couple weeks and hadn’t had any for a while, so she was plainly ready. If you have any concerns regarding in which and how to use cheap viagra, you can get hold of us at our own web site. Sildenafil is a procedure for impotence whose energetic ingredient Viagra citrate increases blood flow in the corpora cavernosa of the penis, by doing this allowing the person delight in fuller and longer-lasting constructions.

 181. Seriously lots of beneficial info. global pharmacy canada

 182. Really many of very good facts! generic viagra online

 183. slot games http://onlinecasinosgtx.com/ – sugarhouse casino online free casino games slot liberty slots

 184. free slots 777 888 casino online free slots no registration no download

 185. play free win real cash usa casinos no deposit free welcome bonus zone casino vegas world high 5 casino

 186. empire city online casino slot machine games free play slots for real money united states

 187. play free mr cashman slots http://onlinecasinosgtx.com/ – buffalo gold slots hyper casinos 200 free slot casino games

 188. You expressed that really well! fda kratom

 189. As a Newbie, I am continuously exploring online for articles that can aid me. Thank you